LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de Rusia

Este a 213-a zi de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. Zelenski cere întregii lumi să condamne referendumurile organizate de Rusia pe teritoriile ocupate din Ucraina.

Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

UPDATE 05:45 Zelenski îi îndeamnă pe cetățenii din zonele ocupate de ruși să ajute la slăbirea ocupației

Zelenski a declarat în timpul discursului său de vineri seară că referendumurile desfășurate în regiunile ocupate și mobilizarea rușilor în acele zone „nu sunt doar crime împotriva dreptului internațional și a dreptului Ucrainei. Acestea sunt crime împotriva anumitor oameni, împotriva națiunii”.

Dacă intrați în armata rusă, atunci sabotați orice activitate inamică, interferați cu orice operațiune rusă, transmiteți-ne toate informațiile importante despre ocupanți: bazele lor, cartierul general, depozitele de muniție. Și, cu prima ocazie, alăturați-vă pozițiilor noastre. totul pentru a salva vieți și a ajuta la eliberarea Ucrainei”, le-a transmis Zelenski cetățenilor ucraineni.

UPDATE 05:00 Zelenski cere întregii lumi să condamne pseudo-referendumurile organizate de ruși

În timpul discursului său de vineri seară, Volodimir Zelenski a îndemnat întreaga lume să condamne pseudo-referendumurile pe care Rusia le organizează zilele acestea în mai multe regiuni ocupate în Ucraina.

Președintele ucrainean s-a declarat încrezător că lumea va reacționa cu cea mai mare rigoare la aceste referendumuri pe care "le va condamna fără echivoc", potrivit Agerpres. În regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, ocupate de forţele ruse, a început, vineri, votarea la referendumurile pentru unirea cu Rusia.

UPDATE 04:00 Kievul anunță reducerea prezenței diplomatice iraniene din cauza livrărilor de arme către Rusia

Kievul a anunţat vineri că va "reduce semnificativ" prezenţa diplomatică a Iranului în Ucraina ca măsură de represalii pentru livrările de arme către Rusia, în ziua unui atac rus cu dronă iraniană asupra oraşului Odesa, în care a fost ucisă o persoană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Ca răspuns la un act atât de ostil, partea ucraineană a decis să-l priveze pe ambasadorul iranian în Ucraina de acreditarea sa şi să reducă drastic numărul personalului diplomatic al ambasadei iraniene la Kiev", se precizează într-un comunicat de presă la ministerului ucrainean de externe.

Biden promite o reacție rapidă în cazul anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia

Statele Unite "vor lucra cu aliaţii şi partenerii pentru a impune Rusiei măsuri economice suplimentare rapide şi severe" dacă Moscova va anexa teritorii din Ucraina, a avertizat vineri preşedintele american Joe Biden într-un comunicat de presă, informează AFP.

"Referendumurile Rusiei sunt un simulacru, un pretext fals pentru a încerca să anexeze cu forţa părţi ale Ucrainei", a denunţat preşedintele american, care a adoptat deja mai multe seturi de sancţiuni economice şi financiare împotriva regimului Putin, potrivit Agerpres.

UPDATE 00:00 477 de cadavre exhumate la Izium

Vineri au fost exhumate 447 de cadavre în groapa comună dintr-o pădure din Izium, oraș eliberat de sub conducerea rușilor.

„Exhumarea cadavrelor de la locul de înmormântare în masă din Izium a fost finalizată. Lucrările s-au desfășurat pe tot parcursul săptămânii, fără pauze. În total, au fost exhumate 447 de cadavre din morminte. Printre acestea se numără 215 femei, 194 de bărbați, 5 copii și 22 de militari. În plus, au fost exhumate rămășițele altor 11 persoane, dar sexul acestora nu a putut fi stabilit”, a anunțat Ihor Klimenko, șeful Poliției Naționale a Ucrainei.

Președintele Consiliului European cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut Consiliului de Securitate al ONU să suspende participarea Rusiei din Adunarea Generală a ONU.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite începe un război neprovocat și nejustificat, un război condamnat de Adunarea Generală a ONU, suspendarea sa din Consiliul de Securitate ar trebui să fie automată”, a spus Michel.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”